Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2014

APAM PELANGI

Imej
Hi guys once again i'm cooking hehe
It been quite sometime i want to cook the "Apam Pelangi" or Rainbow Apam/Cake

Finally I made it ,
i take the recipe from here

Ingredients
2 grade A eggs
1 teaspoon ovallate
1 teaspoon Vanilla Essence
150 gram  Plain Flour
1/2 teaspoon Baking Powder - mix and sifted
90 gram Fine Sugar
125 ml Coconut Milk (Fresh or Instant)
Food dye accordingly
** i used 5 colors blue,red,yellow,green and violet




Prepare steamer
Heat the steamer.
Prepare round cake tin approximately 8 inch diameter, you can place bake paper myself i apply very thin layer majerin

Prepare the dough.
Whisk ovallate with sugar well blended.
Add the eggs -- whisk with high speed until thick
Lower the speed, pour the coconut milk and vanilla essence - mix well.
Add the flour, bit by bit till finished.

Divide dough to few parts drop your dye accordingly
In my case, i use 5 colours blue, red, green, yellow and violet.

How to make the layer?
By using a tablespoon, scoop your dough alt…

Jangan di jolok sarang tebuan

senario ni kita namakan..... PROVOKASI
SENDIRI CARI PENYAKIT ..so SENDIRI TANGGUNG la kan

Aku ni bukanlah pengikut setia dunia hiburan tanah air
apatah lagi nak follow perkembangan retis yg tak begitu nak retis yang namanya HANEZ SURAYA
kenal pun tak ... cuma aku adalah terdengar gossip yang kononnya dia cuba ikut gaya Fazura
and aku pun ada lah baca komen Fazura, and i am totally agree with Fazura
siapa dia, untuk Fazura jatuhkan huhu.... perasan baban minah ni

ok berbalik pada entry harini
actually aku terpanggil untuk ikuti "isu hangat" ni sebab
i think few days ago kot waktu demam aku adalah usha-usha wall kawan-kawan
aku terbaca satu post oleh seorang teman lama, yang agak marah dengan kenyataan HS
to be honest, aku tak pernah tengok kawan aku tu post se-serius itu, siap tag hubby dia
oleh itu aku pun tertaik nak tahu what's up
sesuai dengan nama aku #akuminahgoogle aku pun google
owh ... then aku masuk www.tonton.com.my untuk lihat sendiri rancangan Melodi tersebut
wow!!! gile k…