Saturday, September 12, 2015

jangan menyangka anda sahaja yg berbuat baik

Posted by Lynn Yamin at 8:55 PM 0 comments
12/9/2015

Orang kata berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul,
Bagi yang tidak tahu dan tidak berada didalam mungkin tidak faham dan tidak tahu apa yang berlaku.

Jangan hanya kerana kita membuat kebaikan mata hati kita tertutup melihat kebaikan yang orang lain buat dan jangan kerana orang tidak turut membantu dalam kebaikan yg kita lakukan maka kita memandang serong pada orang itu
Mungkin mereka ada alasan mereka sendiri...

Mungkin bukan rezeki kita, innshaAllah andai kita ikhlas buat kebaikan yakinlah Allah pasti berikan jalan untuk kita, jangan kerana anda tidak tahu reality disebalik yang anda lihat, dengan mudah anda melabelkan orang itu mengambil kesempatan.

Dalam konteks lain pula ingin saya kongsikan di sini......

Tahukah anda sesungguhnya semua VET di dunia atau sekurang-kurangnya yang ada di Malaysia telah menolong berpuluh2 ekor kucing sama ada kucing jalanan atau kucing yang ditinggalkan oleh tuan mereka di klinik swasta atau persendirian secara percuma?
TAHUKAH ANDA ....Setiap tahun berapa banyak haiwan yang di BUANG atau DITINGGALKAN di klinik haiwan swasta /persendirian? 
  • anak haiwan yg masih kecil dibungkus di dalam plastik atau kotak kemudian ditinggalkan didepan klinik begitu sahaja
  • haiwan yang cedera dan sakit di letakan dalam kotak dan di biarkan begitu sahaja di depan klinik
  • haiwan yang dirawat dan tidak di ambil semula oleh pemilik
  • haiwan yang ditinggalkan begitu sahaja di bilik rawatan

Tentunya anda tidak tahu , jadi jangan sewenang-wenangnya anda mengatakan atau melabelkan VET dikawasan anda mengambil kesempatan atau tidak berperi kemanusian.
Jangan hanya kerana anda membantu satu dua ekor kucing atau berbelas kucing anda fikir orang lain tidak membantu kucing seperti mana anda lakukan.  Bantulah dengan ikhlas.

Kami VET persendirian dan swasta bukan pusat CHARITY yang menerima donation, derma ,subsidi atau bantuan dari pada pihak mana-mana. 

Nasihat saya kepada  anda yang suka atau bercadang kutip anak kucing kemudian bercadang meninggalkan kucing tersebut di klinik haiwan atau pusat penjagaan haiwan tanpa mengeluarkan belanja hentikan perbuatan anda, atau mungkin meninggalkan di hadapa rumah jiran anda atau rumah orang lain hentikan perbuatan ada.  Tahukah anda dengan berbuat demikan anda telah menyusahkan orang lain,  ingatlah dalam Islam matlamat tidak menghalalkan cara. Seandainya matlamat anda untuk menyelamatkan kucing tersebut, anda perlu bertanggungjawab penuh, bukan sekadar melepaskan tanggunjawab tersebut kepada orang lain.

Sekiranya anda tidak bercadang untuk bertanggunjawab menjaganya - biarkan dia bebas ditempat asal seprti mana sebelum anda menjumpainya.  Jangan sesuka hati mengambilnya dan meninggalkannya kepada orang lain.  
Fikirkan apa perasaan anda jika orang berbuat demikian kepada anda!!
Biarkan dan doakan moga ada orang yang lebih berkemampuan berjumpa dengan si comel tadi.
Kalau anda benar ingin membantu,
  • kalau kucing tersebut lapar berilah makanan 
  • kalau kucing tersebut terjatuh dalam longkah selamatkan lah dia
  • kalau kucing itu terdedah kepada ancaman, cuba letakkan ditempat yang lebih selamat.


......Bukan minta di puji jauh sekali disanjung......Hanya secebis pengertian......Dan ketenangan ......Tiba-tiba terasa sedih pula ......Tapi tak apa Allah ada ......Allah maha mengetahui ......Aku berkhidmat ikhlas kerana Allah ......Biarlah apa kata mereka ......Mereka berhak bersuara

Friday, September 11, 2015

Senyum itu Sedeqah

Posted by Lynn Yamin at 11:00 AM 0 comments
11/9/2015

As salam & good morning
Salam jumaat semua
Mereka yg beriman sering berkata
Kunci kejayaan dan murah rezeki adalah bersedekah kerana Allah telah menjanjikan ganjaran rezeki pada mereka yg bersedekah 
Tambah mereka lagi jangan tunggu kaya baru nak sedekah
Ertinya di sini nak kaya rajinlah bersedekah
Kalau nak tunggu kaya baru nak sedekah
Alamat tak kaya la kan smile emoticon
Kira macam kenalah keluar modal dulu baru dapat pulangan
Kalau tak keluar modal camne nak untung
Ni kata orang bisness la smile emoticon
Apapun pandangannya
Yang penting nawaitu kita
Ikhlas kerana Allah
Sebenarnya tak perlu nak sedekah dengan jumlah yang banyak
Cukup sekadar apa yang kita mampu
Tak perlu belanja office mate makan tengah hari kalau tak mampu cukup sekadar segelas air buat legakan kehausan atau sebiji gula gula untuk melegakan tekak
Tak perlu kutip semua kucing jalanan yang kita jumpa kalau tak mampu nak jaga di mana kemudian hari akan mendatangkan masalah cukup sekadar memberikan makanan kepada mereka
Kalau tak mampu juga
Berilah senyuman mungkin dengan senyuman anda dapat meringankan kekusutan di minda teman anda


Thursday, September 10, 2015

80's baby _ bola ketip

Posted by Lynn Yamin at 9:09 PM 0 comments
10/9/2015

80's baby
Siapa pernah main benda ni?
Sila angkat tangan macam saya πŸ™‹
Bg yg lahir tahun 80an kalau tak pernah main benda ni tak 80's la korang haha
Main dengan abg sy Jasmin Rosaria Yamin so as usual sy la yg kena belasah kan
Pastu kena marah dgn mama saya Julie Rosaria Yamin sbb conteng belakang karpet jadi pdg bola
Kena marah dgn ayah saya Yamin Harin sebab main sampi lewat malam suh tido tak tido tido
Motif?
Cengginila
Klu di era millenium ni macam da tak selamat nak main kat padang, ada baiknya kita main yg jenis ni je la
Lepas satu-satu
Ada baiknya wujudkan tempoh bertenang
Muhasabah diri - kaji dan perbaiki
Baik pemain
Baik penyokong
Mahupun pihak pengurusan

Wednesday, September 9, 2015

Belajarlah walaupun sepotong ayat

Posted by Lynn Yamin at 9:20 PM 0 comments
9/9/2015

Alhamdulillah 
Kebetulan tadi ada kerja di KL sentral so singgahlah ke Unit Pengajian Islam UM 
G amik result peringkat 2, Alhamdulillah mampu melayakkan diri ke peringkat seterusnya 

Ingat lagi waktu mula kelas peringkat 1, masing2 mengeluh lamanya nak habis 3 tahun ... 
Tanpa sedar pejam celik pejam celik kelas peringkat 3 akan bermula oktober depan

Another cert to add on my collection
Actually bukan itu yg nak cuba disampaikan di sini.

Yang nak disampikan adalah...

Jangan pernah jemu untuk menimba ilmu walaupun sekadar membuat garisan lurus
Jangan pernah malu untuk menimba ilmu hanya kerana kedudukan anda sudah pun berada di atas
Jangan pernah memandang remeh pada ilmu walaupun hanya sebaris ayat


Bagi yang berminat anda boleh layari website UMCced

Sedikit berkaitan kursus yang saya ambil
Nama kursus Sijil Kemahiran Membaca AlQuran
Ada 3 peringkat
Peringkat 1
Peringkat 2
Peringkat 3


Tempoh pengajian satu semester bagi setiap pengajian , iaitu 6 bulan
Kelas 1 kali seminggu iaitu pada hari Ahad
Kelas 4 jam dari jam 8.30 pagi hingga 1.00 tgh hr -- 30 minit rehat 







Kalau ingin ketahui lebih lanjut email atau comment di bawah nanti saya buat entry lain k

Monday, August 31, 2015

Selamat Hari Merdeka...

Posted by Lynn Yamin at 9:28 PM 0 comments
31/8/2015

Selamat hari merdeka buat semua warganegara Malaysia di mana jua anda berada 

Sleepyhead... 
luckily tomorrow trip, no packing needed πŸ˜ƒ
Need to sleep now, tomorrow journey start at 5am
But before close my eyesπŸ™ˆ
I need to smell d aroma first πŸ˜πŸ˜

#coffeeadduction
#smellofcoffee #coffeearoma #coffeeaddict#coffeelover #
#catlover #catlovers
#cat #catmug #hillsmug
#selamatharimerdeka
#harimerdeka #malaysiamerdeka
#nationaldaymalaysia



Friday, July 10, 2015

Dari mengeluh baik cari penyelesaian

Posted by Lynn Yamin at 9:39 PM 0 comments
10/7/2015

As salam
#sayalynn dan #sayabukanzara
Saya pun tak kenal siapa zara
(Maaf terpetik pulak nama dia)

#throwback
#mengimbaukembali
Sy graduate pada usia 24tahun
Lambat habis .....
pengajian 5tahun + Matriks 1tahum
Pemegang Ijazah Doktor Perubatan Veterinar dr universiti tempatan UPM

Tamat pengajian matlamat saya untuk mendapatkan kerja
Saya tak pulak ambil pusing gaji besar ke tidak
Dapat kerja tu kira dah bersyukur sangat .... Yelah dari menganggur kan

Kerja pertama saya di Melaka - ladang ayam
Untuk memudahkan pergerakan dlm ladang bos bg pinjam Honda Cup 70
Nk keluar tunggu mak ayah amik
Tapi sy tak kisah saya bersyukur sekurang2nya ada juga transport

Disebabkan minat untuk bekerja di klinik, dan mmg dah rezeki saya akhirnya dpt juga kerja diShah Alam ...
Sy menyewa bilik di TTDI Jaya
Time tu masterbedroom RM450
Syukur dapat tuan rumah yg bertimbang rasa- sy nk duk sorang jd dia kurangkan seratus.
Wlupun ada "Dr" kat depan sy tak kisah pun g kerja naik Honda EX5
Sampai staff di tempat kerja gelar sy anak penoreh getah
Tapi sy tak kisah pun

Dalam masa yg sama saya juga terbeban dengan pinjamam PTPTN
Dan juga mampu menyimpan dan menabung untuk buat sebahagian modal perniagaan

Kalau awak nak kata dulu semua barang TAK SEMAHAL sekarang
Saya boleh kata dulu gaji TAK SEBESAR sekarang

Sebenarnya selepas graduate semua graduan mengalami perkara yg sama
Tidak dinafikan ada yg bertuah kerana tidak perlu melalui keperitan seperti org lain.
Namun ada juga teman2 yg buat 2 kerja dalam satu masa untuk menampung hidup di ibukota
Siang jadi jurutera , pengurus malam part time di cafe ataupun restauran
10/7/2015

Tapi itu bukanlah alasan untuk mengeluh dan "complain"
Adalah lebih baik untuk muhasabah diri dan yg paling penting bersyukur dengan apa yg diperolehi
Ini kerana kalau anda rasa anda kekurangan dan tidak bernasib baik....: ingatlah sesungguhnya masih ada mereka yg lebih kekurangannya dan lebih tidak bernasib baik.

Saya juga melalui perkara yg sama,
Andai dibenarkan sy memberi saranan atau nasihat pada adik adik yg bakal habis belajar ataupun yg sedang mencari pekerjaan

Nawaitu kita biar betul....

Belajar hingga dapat ijazah kerana Allah untuk dapat ilmu agar dapat di manfaatkan
BUKAN untuk dapat gaji besar
Cari kerja kerana Allah, untuk dapat rezeki agar dapat bantu diri serta keluarga
BUKAN untuk gaji besar

Ijazah bukan tiket untuk seseorg memperolehi kerjaya yg hebat serta gaji yang besar
Dan gaji yg besar tidak menjamin seseorg untuk hidup senang

Mungkin saya silap
Ini sekadar pandangan saya saja

Terima kash buat ibubapa saya
 — with Julie Rosaria Yamin and Yamin Harin.

original post 




Thursday, February 12, 2015

pinjaman PTPTN

Posted by Lynn Yamin at 10:32 AM 0 comments
Semalam tiba-tiba aku tergerak hati nak melihat tunggakan PTPTN aku 
Ngeee
Aku bukanlah pembayar tegar
Klu aku bayar ikut jadual mungkin loan tu dah habis
Tapi aku bayar main2 dan tidak berkala 
Sudahnya aku rasa amount terkini aku sama je silap silap lebih banyak kot 

Google sana sini 
Aku find out 
PTPTN dah buka cawangan kat Shah Alam ... Laaaaa tak tahu pun 
Aku terbaca yang peminj boleh keluarkan simpanan KWSP akaun 2 utk langsaikan hutang dan diskaun 20% diberikan 
Wow 

Bagi yg tak tahu.... 
 cawangan PTPTN kat shah alam ni 
adalah dlm bangunan MRCB sebelah plaza alam sentral 


So pagi Khamis aku ke sana 
Aku berurusan dan membuat pertanyaan 
Sayangnya pengeluaran KWSP hanya dibuka untuk surat tawaran pembiyaan selepas 2000
So aku tak layak 
Sudahnya buat pertukaran hujra je 
Ok la dr takde kan :) 


Wednesday, February 11, 2015

Saje ...

Posted by Lynn Yamin at 9:32 AM 0 comments
Wow. Dah lama tak masuk sini ....
Berabuk dah blog ni ngeee 
Ala bukan ada orang nak baca pun ... 
Huhu nway orang tahu ke blog ni wujud ke tak? 
Tak kisah pun .... 
Aku berharap aku dapat menulis blog ni everynight just to share anything yg aku fikirkan 
Harap harap kali tak ke laut ... 
Aku kena ambilmood untuk menulis ni 
Kalau tak semua plan aku tak menjadi 
Ok tp skrg mata dah nak titun 
 

double why Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review