Friday, December 13, 2013

She

Posted by Lynn Yamin at 11:28 PM 0 comments


i love this song .....
I listen to this song since I watched Beauty Queen - a Filipino drama
i just find out it was OST for nothing hill too
haha ....
my apology it was my ignorance
huhu
i watched Notting Hill for couple times
But i didn't even catch this song
Whatever it is i prefer "SHE” by Jay-r compare to the "SHE” by Elvis Costello .. hehe



She
May be the face I can't forget
The trace of pleasure or regret
May be my treasure or the price I have to pay
She
May be the song that summer sings
May be the chill that autumn brings
May be a hundred different things
Within the measure of a day
She
May be the beauty or the beast
May be the famine or the feast
May turn each day into a heaven or a hell
She may be the mirror of my dreams
The smile reflected in a stream
She may not be what she may seem
Inside her shell
She
Who always seems so happy in a crowd
Whose eyes can be so private and so proud
No one's allowed to see them when they cry
She
May be the love that cannot hope to last
May come to me from shadows of the past
That I'll remember till the day I die

She
May be the reason I survive
The why and wherefore I'm alive
The one I'll care for through the rough in ready years
Me
I'll take her laughter and her tears
And make them all my souvenirs
For where she goes I've got to be
The meaning of my life is

She

sino ako?

Posted by Lynn Yamin at 10:57 PM 0 comments



sino ako
who am i
siapa aku 


I start listen to this song after watching 
Filipino drama "Jade - My Binondo girl "
i think in one of the scene, Andy song this song 
he is courting Jade 
by sing this song while playing piano
since that i keep on singing
sino ako....sa puso mo 
translate to  
englis : who am i, in your heart
malay : siapa aku di hati mu 

as usual ...google
and with help from my second cousin 
he give the song title and the singer 

yeah


"Sino Ako" Lyrics

Artist: Regine Velasquez
Composer: Ogie Alcasid



Sino ito?
Nasa salamin kaharap ko
Ngunit hindi tumitingin
Siya ba ay nalulumbay?
At napapagod sa pakikipaglaban at pagtitiis



Siya ba'y ako?
O ako ay siya?
Sadyang hindi ko makilala
Nasan na ba ako?
Sa yugtong ito ako'y humihiling
Ng awa at pagmamahal



Di ko ninais na ako'y magkaganito
Ngunit kailangan kong hanapin
Ang tunay na ako



Sino ako?
Sa puso mo
Sino ako?
Sa buhay mo
Hanggang kailan maghihintay?
Hanggang kailan mangangarap?
Na magpakailanman ay kasama ka..



(Repeat Di ko ninais... )



Sino ako...?



My Binondo Girl OST HD ((HQ Stereo))

Thursday, December 12, 2013

Keperluan, kesan sampingan serta jaminan vaksinasi - part 3

Posted by Lynn Yamin at 2:09 PM 0 comments
Apa itu vaksin dan vaksinasi pun dah diterangkan di sini
Bagaimana ia berfungsi mempertahankan badan dari jangkitan pun dah diterangkan secara ringkas di sini
Kini tibala masanya saya memberi pendapat kepada 3 penyataan di bawah


Apakah ia satu keperluan
Kesan sampingan vaksinasi
Tiada jaminan 100% selepas divaksin

ini adalah pendapat saya berdasarkan pengetahuan dan pemahaman saya..wokey


APAKAH IA SATU KEPERLUAN?
YA , ia adalah satu keperluan.
apatah lagi bagi individu yang terdedah pada risiko jangkitan
bukankah mencegah itu lebih baik dari mengubati

Contoh, sekali lagi saya kaitkan dengan Anti-Virus PC

Cuba tanya kawan-kawan yang berpengalaman PC mereka diserang virus tatkala sedang menyiapkan assigment, dan PC mereka pula tiada antivirus. Apa perasaan mereka? dan apa pengajaran?

Jadi begitu jugalah keperluan dan kepentingan vaksin kepada tubuh badan sebagai langkah atau perisai untuk menghalang serta melawan penyakit.

KESAN SAMPINGAN VAKSINASI
Tidak dinafikan vaksin mempunyai kesan sampingan, ini antara risiko yang perlu kita ambil. TETAPI percentage (%) nya adalah rendah dan kesannya mungkin berbeza diantara individu

Sebelum sesuatu vaksin diluluskan untuk digunakan, pelbagai ujian telah dilakukan bagi memastikan ia selamat digunakan. Sedangkan ubat yang kita makan untuk mengubati panyakit pun terdapat kesan sampingan, inikan pula vaksin. Seperti yang diterangkan dalam entri sebelum ini, vaksinasi merupakan "fake infection" pastinya ia memberi kesan terhadap sistem pertahanan badan.

Antara kesan sampingan yang sering berlaku adalah demam! ini kerana sistem pertahanan badan kita sedang bertindak balas dengan "fake infection" yang terhasil.

dan kerana itulah SEMUA INDIVIDU yang ingin di VAKSIN perlu DALAM KEADAAN SIHAT. Bukan ketika mereka SAKIT atau TELAH DIJANGKITI.
Terdapat juga kesan sampingan lain seperti alahan pada kawasan suntikan atau lain-lain, ini bergantung kepada jenis vaksin dan individu. Kebiasaanya, menjadi rutin sebagai seorang pengamal perubatan Doktor akan memaklumkan kesan sampingan yang berlaku. Sekiranya ia berlaku sila dapatkan nasihat doktor dengan segera.

dan yang terakhir

TIADA JAMINAN 100% SELEPAS DI VAKSIN?
hurm..... soalan ni memang menarik untuk dijawab
malah saya sering berhadapan dengan situasi ini ... terutama apabila kucing sakit
statement yang akan keluar ... saya dak vaksin kucing saya
wokey....
pertama perlu faham, VAKSIN A hanya untuk penyakit yang disebabkan oleh VIRUS A SAHAJA
ia bukan untuk penyakit VIRUS B mahupun VIRUS A1 atau VIRUS a
jadi dengan memvaksin kucing anda dengan standard protocol yang biasa tu ia cuma cover 4 jenis virus yang terkandung dalam botol itu SAHAJA. Maaf yang human,vaksin kanak-kanak...saya tak aware
kedua semua vaksin dikeluarkan telah diuji keberkesanannya.
ke tiga virus atau kuman adalah microorganisma hidup, yang berpotensi untuk mutate / berubah, sedikit perubahan mungkin akan mengubah strain atau identiti mereka contohnya dari VIRUS A menjadi VIRUS A1, masih A tapi dah ada "1" dibelakang so dah berbeza, so antibodi A tadi dah tak kenal A1, kena hasilkan antibodi A1 untuk lawan serangan/jangkitan tersebut.
ke empat vaksin sahaja tidak cukup untuk melawan penyakit, badan yang sihat juga main peranan.


Rujuk carta yang saya buat ni, carta ni menunjukkan potensi untuk survive dari serangan penyakit.
Biru mewakili individu yang sihat dan dapat suntikan vaksin - paling tinggi  potensi untuk survive serangan
Ungu mewakili individu yang tak sihat dan tidak dapat suntikan vaksin - paling rendah potensi untuk survive
Merah mewakili individu yang tak sihat TAPI dapat suntikan vaksin, dan Hijau mewakili indivisu yang sihat TAPI tak dapat suntikan vaksin. Saya meletakan potensi merah untuk survive tinggi berbanding hijau kerana, merah mungkin sakit atau demam tapi ada ubat atau boleh dirawat, dan sekiranya dia diserang jangkitan badannya bersedia untuk hasilkan antibodi terhadap jangkitan itu. Tetapi hijau walaupun dia sihat sekiranya dia terkena serangan, sistem pertahanan badannya boleh terjejas, Ingat semula dalam entri yang ini, saya ada nyatakan dalam kes macam mana vaksin dihasilkan. Di mana kebiasaanya adalah penyakit yang merbahaya dan tiada penawarnya.

Kesimpulannya 
walaupun tiada jaminan 100% setelah divaksin, 
VAKSINASI ADALAH PENTING, mengapa kita perlu merisikokan diri untuk terdedah kepada bahaya hanya kerana tiada jaminan 100%
Bukankah kita berusaha dan selebinya Allah yang menentukannya, usaha dan tawakal

wokey harap membantu




Macam mana vaksin membantu mencegah penyakit? - part 2

Posted by Lynn Yamin at 3:40 AM 0 comments

Telah dinyatakan dalam entry sebelum ni apakah kepentingan vaksin.
Siapa yang tak baca lagi boleh la baca di sini.

Dalam entri tersebut saya nyatakan vaksin ni berfungsi untuk mencegah penyakit...

MACAM MANA pulak?

macamni ... bila tubuh kita di vaksin atau proses yang dinamakan VAKSINASI ...
virus dari vaksin tadi akan masuk ke tubuh kita 
sistem pertahan badan kita akan diaktifkan
dan diberitahu bahawa berlakunya serangan atau jangkitan virus
sel-sel pertahanan badan akan mula bekerja menghasilkan antibodi terhadap virus tersebut

Macam mana tu? Haaa tu kena buka entri lain la entri imunologi huhu

Dalam sistem pertahanan badan kita ada memory cell...iaitu  T-cell dan B-cell
Tugas dia orang ni untuk simpan memori ..sesuai lah dengan nama “memory cell”
memory sel ni akan simpan memory antibodi yang terhasil daripada vaksinasi tadi
Kira macam data storage la ... nak panggil acuan pun boleh nak panggil templat pun boleh ....(haa tapi jangan guna term ni untuk jawap exam plak)

Bila berlakunya jangkitan yang sebenar, memory sel ni akan diaktifkan 
dan mereka akan menghasilkan antibodi untuk melawan jangkitan atau serangan, dalam situasi ini sistem pertahaanan badan akan serta merta menghasilkan antibodi berdasarkam memori yang tersimpan. 

Secara mudahnya apa yg belaku adalah .....

kita boleh la andaikan vaksinasi tu sebagai “moke-up/fake/fraud/dummy infection kepada badan kita supaya, sistem pertahanan badan kita menghasilkan antibodi terhadap penyakit itu. Dan memory cell dalam badan kita akan "save” atau simpan data atau template/acuan antibodi tu tadi untuk kegunaan di masa akan datang. Jadi apabila berlakunya jangkitan sebenar berlaku, sistem pertahanan badan hanya perlu menghasilkan antibodi terhadap virus tersebut, berdasarkan template yang tersimpan. Kira macam tinggal cetak je la, sebab acuan dah ada. Ini dapat menjimatkan masa serta, sekaligus dapat mengawal serangan dengan lebih berkesan.

Disebabkan kebanyakkan penyakit yang perlu di vaksin merupakan penyakit berjangkit yang merbahaya, serta sukar untuk dirawat malah ada di antara penyakit tersebut masih belum ada penawarnya, maka ingin saya tekankan di sini sesungguhnya VAKSIN adalah penting.

Keperluan VAKSINASI bukan sahaja penting untuk manusia tetapi juga haiwan, teutama mereka yang berisiko tinggi terhadap penyakit tersebut.

VAKSINASI tidak terhad untuk penyakit yang disebabkan Virus sahaja 
Contohnya ;vaksin pelalian meningococcal Miningitis - penyakit radang saraf berpunca dari jangkitan bakteria

Kebaikkan VAKSINASI adalah, mampu mencegah jangkitan penyakit. 
sesetengah penyakit, ia lambat menunjukkan tanda klinikal. Mungkin sewaktu kita menyedari tubuh dijangkiti virus, pada ketika itu kuman telah merebak ke seluruh badan.
tubuh badan kita tidak mengambil masa yang lama untuk bertindak balas dengan jangkitan serta ia dapat dikawal.
pastinya banyak lagi kelebihan vaksinasi..


Dalam konteks perubatan veterinar: sebab tu kucing yang telah vaksin berpotensi untuk sembuh berbanding kucing yang tidak vaksin.

Apakah yang dimaksudkan dengan VAKSINASI - part 1

Posted by Lynn Yamin at 12:42 AM 0 comments
Seorang teman menanyakan saya apakah konsep vaksinasi dan apakah kepentingannya. 

Beliau bertanya kepada saya kerana saya seorang "Doktor" ... thanks dear .... walaupun saya seorang Vet atau Doktor Haiwan, terharu apabila ada yang menanyakan pendapat saya.
OK sebelum saya menulis lebih panjang, suka saya katakan terlebih dahulu ... kepada Medical Doctor atau mana mana researcher , my sincere apology if i did explain wrongly , and feel free to correct me. I will try to explain in simple word.

Now back to the question. 

Pertama sekali apakah yang dimaksudkan dengan VAKSINASI?
Baris pertama dari wikipedia ialah ; vaksinasi adalah pemberian vaksin ke dalam tubuh seseorang untuk memberikan kekebalan terhadap penyakit tersebut.

Dan apa pula yang dimaksudkan dengan VAKSIN?
Ringkasan ayat pertama dari wikipedia ialah ; Vaksin adalah bahan genetik  bahan antigenik yang digunakan untuk menghasilkan kekebalan aktif terhadap suatu penyakit sehingga dapat mencegah atau mengurangi pengaruh infeksi 

Maksud VAKSINASI dan VAKSIN menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka

huhu belajar bahasa pulak, anyway sebelum memahami konsep kita kena faham definisi terlebih dahulu, bak kata orang melayu tak kenal maka tak cinta.

Saya diminta memberi pendapat bagi penyataan di bawah; 
Apakah ia satu keperluan
Kesan sampingan vaksinasi
tiada jaminan 100% selepas divaksin

Kepada kawan saya.....
sorry beb ,,,,jawapan aku ni dah jadi macam cerpen la pulak panjang, sbb aku pikir alang-alang aku jawab soklan ko ni, baik aku tulis details sikit so leh jawab sekali soklan client aku gak  
huhu 2 in 1 sambil menyelam minum air 
and disebabkan aku takmo ko boring baca panjang2 aku pecahkan entry ni huhu dah jadi cam drama la ada sambungannya 

Actually saya dah cuba nak jawab seringkas yang boleh tapi, benda ni agak kompleks untuk diringkaskan. takut ringkas sangat tak faham pulak  

Sebelum saya memberi pendapat, saya ingin bercerita sedikit tentang vaksin dan vaksinasi versi saya , menggunakan bahasa yang mudah difaham.

Secara ringkas, vaksin adalah virus yang telah dimatikan atau dilemahkan mengikut kaedah dan prosedur tertentu. 

Kebiasaannya vaksin dihasilkan bagi 
  • penyakit berjangkit yang mengakibatan jangkitan yang teruk serta boleh membawa kepada kematian
  • penyakit berjangkit yang yang tidak ada atau masih belum ada penawarnya 
  • penyakit berjangkit yang teruk dan sukar dirawat


actually vaksin ni samalah macam antivirus yang kita gunakan pada PC kita tu, 
kenapa kita guna anti virus sebab kita nak elak dari PC kita dijangkiti virus 
dan kalau dijangkiti virus, anti virus ni akan menghapuskan virus tersebut.

So vaksin ni fungsinya adalah mempertahankan sitem badan kita dari dijangkiti penyakit.

Kalau nak tahu bagaimana ia berfungsi baca di sini 
Jawapan atau pendapat saya bagi persoalan yang diajukan baca di sini 

anything feel free to ask me , i will try to answer.


gambar sekadar hiasan


Thursday, December 5, 2013

6th December

Posted by Lynn Yamin at 4:54 PM 0 comments
Gulp ....
As i told you earlier i really have limited time
See i miss to upload on d 3rd , 4th and 5th 
Nvm 
Hehe i try using my smartphone to blog

Monday, December 2, 2013

Who is that cute guy? Muka budak nakal

Posted by Lynn Yamin at 11:26 PM 0 comments
This entry supposed on the 1st dec
But been busy with family commitment
plan to upload on the next day
than busy with work commitment.... huhu another excuse
Today by hook or crook i MUST upload this entry ngeee

ok this entry i wanna talk about a cute guy..huhu actually a call this face as "budak nakal" or "naughty boy"
it starts last Sunday, on the 23rd November
a friend of mine come down from Ipoh, and wanna meet.
we agreed to met at Subang Parade at 3pm
i finish my SPA ... owh that was great! Around 12.30 so decided to go straight to meeting place, my tummy is craving for food.
12.00 to 3.00 budget lunch ..huhu Mc Donalds in my mind!

why so many people at Subang Parade? owh they had dance competition cool ... so i will not boring waiting for 2 hours.
why is this so related to the "budak nakal face"?
wait.... be patient

so while having lunch i'm enjoying the dance competition #D2M #dare2move
cool ... some of them really good
they're 4 judges... actually i am attract to the 3rd judge, he speak fluent English, looks like Malays.. i can see his serious funny, kind a "budak nakal" look.... haha my brain said ...  cool Malay guy one of judges :) ....ooops after a while he speak Chinese...fluent!... o o ... he is Chinese?? he don't look Chinese, especially his skin color (Sorry if you read my blog). Hurm ok ... maybe he is those Chinese who had tan skin color.... Later he speak Malay... fluent Malay! sounds like Malays! .... grrr now i was wondering he is Chinese? or Malay?
as you know guys i don’t like to be grey ..it either BLACK or WHITE
owh gosh!! i wish i know his name so that i can google ngeee
hurmm why again this is important? haha am sure you wondering why am talk nonsense.....

ok back to date, 1st December
after class, i'm planning to find knitting shop in Subang Parade
so i went there, what a coincidence ... it was the final day for the last week competition.
After get info from that shop, i grab a seat at McD ... huhu budget lunch again
initial plan just to enjoy and find out who succeed to the final stage
unfortunately they start bit late, and they start with the solo dance battle...
to be honest ..... Impressed with their talent especially the last 2 ... Dylan and Shake... i didn't know who is the winner... both of them are good, Shake seems like mre experience and more stamina... i didn't wait longer, I've to go back. coz relative is coming

ok ok ... what is this all about .... Actually today i get chance to find out who is this "budak nakal" haha ....  i didn't get his name i just hear "zainal"...and "8tv"... haha he his malay... bangga siut...(peraknya minah ni)... anyway suite my name,
with the remaining balance 10% of my iphone batt. i start google zainal 8tv ....click image.... ha it looks like him.... owh his name #baki zainal and he actually one of the famous 8tc celebrity!
gosh .. i didn't know that ... sorry about my ignorance.
So those who are same kapal like me ... you can check him out #bakizainal or his full name Zahamin Baki Zainal.


Sunday, December 1, 2013

1st December

Posted by Lynn Yamin at 2:03 AM 0 comments
ooppss 
I failed to upload entry yesterday
What ashamed fail on the very 1st day 
So this is the story for yesterday.............

1st December
i woke up early, 7.15am I’m ready 
Dad already cooked breakfast; as usual it’ll feel guilty if i didn't eat
So I took small plate and had my breakfast, mom asked what time is your class, i said 8.30am...actually am not sure 8 or 8.30.. huhu what type of student am i

get into the car, start my journey
i still wondering 8 or 8.30?
hurm the clock 7:35 now...
if i stop over to get my offer letter from office, I’ll definitely late especially if the class start at 8..damn! Late on the first day? no no no..... 
if i go straight to UM, speed a bit i will be there sharp at 8, but  i don't know where is the class...argh never mind i can ask around
so i decided to go on.

ask few people mingle around the lobby, yeah i found the class ROOM 23 (yeah my fav num).. haha class start at 8.30am... make few new friend
new spirit for 1st day :) , it was a great experienced even though Ustaz came in late, he had other arrangement to settled ...apologize accepted ...chewah cam bagus
my class supposed from 8.30 to 1 but today from 9.00 till 12.30 for the 3 hours (minus 30mins break) we only study 4 letters? haha but it was amazing .... thanks to Allah give me this chance Alhamdullillah 
can't wait for the second class next week 

 

double why Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review